Klitten en vilt in de wintervacht

De winter loopt ten einde en de (winter)vacht van uw kat is nog in rust. Door de droge warmte binnen veroudert de onderwol nu snel. Daardoor ontstaan in deze tijd vaak klitten en vilt. Dit is pijnlijk voor de kat.

U kunt klitten en vilt zoveel mogelijk voorkomen door één keer per week met de grove metalen kam te kammen en dagelijks op klitten te controleren en te verwijderen.

Lukt het niet om zelf de vacht klitvrij te houden of is de vacht al vervilt? Maak dan een afspraak bij STARS. Ik help de kat van vilt of klitten af en samen maken we een vachtverzorgingsplan op maat voor uw kat. Bij de eerste afspraak krijgt u de juiste kam of borstel kado en veel advies!

De mobiele trimsalon rijdt bij u voor in Zuid-Holland, zodat u niet met de kat hoeft te reizen en er minder stress is voor de kat.

Katerstaart

Sommige katten hebben een ‘katerstaart’. Bovenop de staart, zo’n 5 cm vanaf het begin, is de vacht dan (zeer) vettig.

Wat is een katerstaart?

Bovenop de staart bevinden zich extra talg- en zweetkliertjes die bij ongecastreeerde katers meer talg afgeven. Bij overactiviteit van deze kliertjes komt er meer talg in de vacht. Dit vet is er moeilijk uit te wassen door een kat. Zo ontstaat een katerstaart. Maar ook ongesteriliseerde poezen kunnen last hebben van een ‘katerstaart’ en soms zelfs gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen.

Kan een katerstaart kwaad?

Als de vacht en huid erg vet wordt kunnen klitten en ontstekingen ontstaan. Het is dus zaak een katerstaart goed in de gaten te houden en zo nodig te reinigen voordat er problemen ontstaan.

Wat kan je er aan doen?

Meestal heeft een kat geen last van de (matige) katerstaart maar vaak vindt de eigenaar het niet mooi.  Een katerstaart met alleen een wat vettige vacht is makkelijk op te lossen. U kunt de vacht bestrooien met rijstzetmeel of eventueel maizena, zacht inwrijven en dit een half uur in laten trekken. Rijstzetmeel werkt het beste. Daarna borstelt u het uit met een slickerborstel (niet met de kam). Een staart is erg gevoelig een kwetsbaar, dus doe die voorzichtig! U kunt dit natuurlijk ook aan uw trimmer overlaten. Bij een deel van de katten verdwijnt een katerstaart na één of meerdere keren ontvetten met rijstzetmeel. Er zijn ook katten waarbij het steeds terug blijft komen en zult u af en toe de staart moeten (laten) behandelen. Rijstzetmeel kunt u bij STARS kopen.

Wat te doen bij klitten en/of onstekingen?

Bij een ernstige katerstaart (vette vacht is gaan klitten en/of de huid is gaan ontsteken) is ontvetten met rijstzetmeel niet afdoende en kan het poeder de ontsteking verergeren. De staart moet dan gewassen worden met de juiste shampoo. Dit kan uw trimmer voor u doen. Eventuele klitten zullen verwijderd worden. Als de ontsteking niet verminderd zult u naar de dierenarts moeten om de ontsteking te laten behandelen. Daarna dient een katerstaart goed bijgehouden te worden (zie boven).

Kattenoppas voor de komende vakanties

Na de feestdagen is het heerlijk om vooruit te kijken naar de komende vakantieperiodes. Lekker neuzen op internet of in een reisgids.

Maar als katteneigenaar wilt u ook dat uw kat(ten) het goed hebben tijdens uw vakantie. Ze blijven het liefste in hun eigen omgeving en in hun gebruikelijke ritme.

STARS biedt kattenoppas aan huis voor uw kat(ten). Ze worden dan professioneel verzorgd. Op hun eigen tijden krijgen ze eten en drinken, mogen eventueel gewoon naar buiten en dagelijks wordt/worden hun kattenbak(ken) uitgeschept of verschoond. Tevens wordt er voor uw huis, tuin, planten en post gezorgd.

Het kan ook zijn dat uw kat medische zorg nodig heeft. Daar is STARS in gespecialiseerd! Het toedienen van medicatie is geen probleem, ook insuline bij katten met diabetes of extra vocht bij katten met nierfalen.

Gaat u uw vakantie boeken, reserveer dan ook meteen uw kattenoppas bij STARS, zodat u zeker bent van goede zorg voor uw kat(ten). STARS verzorgt kattenoppas in Alphen aan den Rijn en omgeving. Meer informatie en tarieven vindt u elders op deze website. 

Workshop ‘Medicatie toedienen bij katten’

In november 2019 heeft STARS kattenoppas een workshop ‘Medicatie toedienen bij katten’ verzorgd. Hierbij werd zowel in theorie als in de praktijk aandacht besteed aan de verschillende manieren waarop medicatie toegediend kan worden:

  • – Om in te nemen
  • – Om te druppelen of zalven
  • – Om in te ademen
  • – Om in de huid te spuiten

In 2020 zal STARS deze workshop opnieuw gaan verzorgen. Meer nieuws hierover volgt, maar de locatie wordt het Huisdier Kennis Instituut te Bunnik.

Katten met diabetes

Ook katten kunnen diabetes (suikerziekte) krijgen. Bij diabetes wordt onvoldoende insuline aangemaakt of is er een ongevoeligheid voor insuline ontstaan (vaak door overgewicht).

Insuline zorgt ervoor dat suiker (glucose) vanuit het bloed in de cellen wordt opgenomen, zodat het de cel van energie kan voorzien. Dat gebeurt bij diabetes dus niet of niet genoeg. Hierdoor wordt het suikergehalte in het bloed (veel) te hoog en krijgen de cellen te weinig energie. Te veel suiker in het bloed kan op de lange duur veel schade aanbrengen aan bloedvaten en organen.

Bij katten is diabetes te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Veel drinken (een hoge bloedsuikerwaarde geeft een dorstgevoel)
  • Veel plassen (het extra gedronken vocht wordt ook uitgeplast vaak met suiker in de urine)
  • Veel eten (het lichaam heeft behoefte aan energie)
  • Afvallen (de energie kan de cellen niet in en de kat gaat daarom vet verbranden)
  • Aceton-geur van adem en urine (ketonen komen vrij bij vetverbranding en worden via adem en urine uitgescheiden)
  • Door achterpoten zakken of op de hakken gaan lopen, instabiel lopen met achterpoten.

Diabetes wordt vastgesteld door het meten van de bloedsuikerwaarde. Die is normaal tussen 4 en 6. Bij diabetes is deze waarde (veel) hoger. Vaak wordt ook een andere waarde gecontroleerd: fructosamine.

Katten met diabetes krijgen een koolhydraat-arm dieet. Daarnaast krijgen zij meestal insuline toegediend per injectie. Het meest gebruikt zijn ProZinc en Caninsulin wat 2x daag gespoten moet worden. Daarnaast moet vaak ook regelmatig bloedsuiker geprikt worden en kan ook de urine gecontroleerd worden op suiker en ketonen.

Als eigenaar moet u dus leren bloedsuikerwaardes te prikken en insuline spuiten en dient u 2x daags (om de 12 uur) aanwezig te zijn voor uw kat. Dat is soms wat veel gevraagd en geeft natuurlijk ook problemen als u met vakantie wilt.

STARS biedt diabeteszorg aan katten, incidenteel of tijdens vakanties. Uw kat kan dus gewoon thuis blijven en STARS komt op vast tijdstippen langs om insuline te spuiten en indien gewenst de bloedsuikerwaarde te bepalen of handelen bij een (te) lage bloedsuiker. Natuurlijk verzorgt STARS dan ook de verder verzorging (o.a. voeding, kattenbakken).

Mobiele trimsalon in gebruik bij STARS

Vanaf maandag 19 augustus 2019 heeft STARS de mobiele trimsalon in gebruik genomen. Bij een afspraak rijdt de salon bij u voor en hoeft u niet met uw kat te reizen maar heeft u wel de voordelen van een volledige trimsalon aan huis! Afspraak maken? Hier vindt u de contactgegevens.

Voordelen van de mobiele trimsalon:

1. Uw kat hoeft niet te reizen en heeft daarom minder stress

2. Een kat is vaak makkelijker te trimmen in een vreemde omgeving

3. De trimbehandeling kan direct beginnen

4. U heeft geen rommel in huis

Grote verrassing bij STARS kattenoppas

Vandaag kwam ik bij mijn oppasadresje met zwangere poes. Het zou volgens de dierenarts nog een paar weken duren voor ze zou bevallen. Poes dacht daar duidelijk anders over want ik zag bij binnenkomst een poes die een stuk magerder was dan de dag ervoor….

Ik zoeken en zoeken en vond ze uiteindelijk in een mandje. Even gecontroleerd of alles in orde was met moeder en toen de kleintjes gecheckt, buikjes (lekker vol), navelstreng en gehemelte. Alles prima. Mama kan lekker rustig genieten tot het mensengezin weer thuis komt om haar gezinnetje te bewonderen. En ik elke dag foto’s sturen!

Geen scruffing bij STARS

Scruffing is het in het nekvel vastpakken of optillen van katten. Veel mensen denken dat dit een natuurlijke manier is van het oppakken of hanteren van katten omdat poezen hun kittens ook zo oppakken. Dit is echter een groot misverstand. Een moederpoes omvat de hele hals van het kitten en zal niet haar tanden in het nekvel plaatsen.

Voor (jong)volwassen katten is het vastpakken in het nekvel beangstigend en het optillen pijnlijk. De huid van de kat is welliswaar erg soepel en los maar dat is om de kat bewegingsvrijheid te geven en niet als handvat voor mensen. STARS zal katten dan ook niet op die manier in bedwang houden. Daar zijn veel katvriendelijkere manieren voor!

Pak een kat niet onverwacht op. Laat hem eerst weten dat u er bent. Maak rustige bewegingen. Plaats één hand achter zijn voorpoten en één hand achter zijn achterpoten . Zo tilt u de kat op en brengt hem naar uw lichaam of in het kattenmandje of op de tafel waar u hem wilt hebben.

STARS krijgt een mobiele kattentrimsalon

Vanaf zaterdag 3 augustus 2019 beschikt STARS over een mobiele kattentrimsalon. Hiermee kan STARS bij u voorrijden en voorziet zo in alle mogelijkheden die een trimsalon te bieden heeft maar ook de voordelen van aan huis trimmen. Alle voordelen op een rijtje:

1. Uw kat hoeft niet te reizen en heeft daarom minder stress

2. Een kat is vaak makkelijker te trimmen in een vreemde omgeving

3. De trimbehandeling kan direct beginnen

4. U heeft geen rommel in huis